Et brus af toner
Beethoven, Brahms og Shostakovich i Mørdrup Kirke
Et stort symfoniorkester er i stand til at fylde en koncertsal med et veritabelt brus af toner, der simpelthen overvælder et publikum. Det skete søndag eftermiddag i Mørdrup Kirke, da Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester med Per-Otto Johansson indtog scenen.
Med 80 musikere optrådte symfoniorkestret ved fuld styrke ved koncerten, der var arrangeret af Espergærde Musikforening. På programmet stod Beethovens Egmont-ouverture, Brahms’ violinkoncert med Teresa La Cour som solist, og Shostakovich’ 9.symfoni. Det var et populært program, og kirken var da også fyldt til sidste plads.
Beethovens Egmont-ouverture er en hyldest til en folkehelt, Egmont, og udtrykker i toner komponistens støtte til et underkuet folks vilje til at kaste et fremmed åg af sig. Det var den alvorlige Beethoven, vi her hørte.
Brahms med sødme og kraft
Et af Brahms’ mest yndede værker er hans violinkoncert. Førstesatsen er fuld af sødme og kraft, hvor Teresa La Cour med sin energiske bue drev musikken frem. I cadencen viste hun overlegen teknik med dobbeltgreb og hurtig fingersætning. Coda’en blev så flot, at folk uvilkårligt klappede, da satsen sluttede.
Andensatsen, Adagio, indledtes med et smukt tema i obo’en, hvorefter Teresa La Cour tog over. Satsen endte i et fyrigt tempo, anført af hende. Sidste sats var munter, livfuld og energisk. Her giver Brahms los, og Teresa gav den hele armen. Satsen sluttede med en fejende coda, og publikum kvitterede med et stående bifald. Teresa La Cour er med rette godt på vej i sin internationale karriere.
Shostakovich munter og drillende
Efter pausen var det Shostakovich’s tur. Hans 9.symfoni fra 1945 skulle have været et storladent værk, der skulle fejre sejren i ”Den store krig”, men den blev i stedet til en lille symfoni, kun 25 minutter lang, munter og drillende, ja i første sats ligefrem legesyg. Kun i 2.sats blev sørgmodige toner anslået i klarinettens valsetema.
De 3 sidste satser blev spillet sammenhængende og begyndte med en hvirvlende presto, der gik over stok og sten. I en Largo hørte lange bølgeslag i strygerne, hvorefter messingblæsere og fagotter tog ordet. I sidstesatsen indledte fagotten med et muntert tema, inden det fulde orkester tog over, slap tøjlerne og blev vildere og og vildere i en løssluppen coda. En forrygende afslutning på en helt igennem særegen symfoni. Man forstår godt, hvorfor den hastigt blev taget af plakaten i Moskva. Den levede slet ikke op til Stalins forventninger om en heltesymfoni.
Professionelt niveau
Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester spillede på et imponerende højt, ja professionelt niveau, og det gælder både strygere og blæsere. Dirigenten Per-Otto Johansson havde styr på det hele og kan tage sin del af æren for, at koncerten blev så vellykket, som den blev.