Morten Ryelund
Dirigent og violinst

Morten Ryelund (f. 1970) er uddannet dirigent hos Alexander Polischuk ved konservatoriet i Skt. Petersborg 1997-2001. Han er desuden uddannet violinist på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium med diplomeksamen i 1995. Morten fik sin professionelle dirigentdebut med Sønderjyllands Symfoniorkester i 1996. Siden har han arbejdet med talrige professionelle orkestre og ensembler både i og uden for Danmark. Han har en desuden en lang og omfattende erfaring i at arbejde med unge musikere, således var han i perioden 2004-11 dirigent for DR UngdomsEnsemblet og fra 2012 dirigent og kunstnerisk leder for DUEN (tidligere DR Ungdomsensemble).

Johannes Søe Hansen, koncertmester i DR Symfoniorkestret skriver således om Mortens virke som dirigent:

“Morten er en sjælden stor musikalsk begavelse. Hans indsigt i, og fortolkning af musikken er altid grundigt gennemarbejdet, personlig, nytænkende og yderst overbevisende. Desuden besidder Morten en sjælden evne til at samle den positive og kreative energi der altid opstår i hans nærvær og bruge den til at få det bedste frem i musikerne.”

 Morten har dirigeret adskillelige projekter med LTSO igennem de sidste mange år og orkesteret har altid nydt glæde af hans smittende entusiasme og utrolige engagement for at skabe musik, foruden hans fantastiske evne til at skabe en god stemning med orkesteret igennem hele prøveforløbet. Morten arbejder med stort fokus på klangen på hvert orkesterinstrument, hvilket kommer den enkelte musiker til gode foruden at højne hele orkesterets niveau. Han er ekstremt nærværende og har et sjældent pædagogisk talent baseret på stor teknisk viden og erfaring.