Sibelius med stormvejr i strygerne

Stort symfoniorkester leverede symfonisk orkesterbrus på Espergærde Gymnasium

Af Ole Josephsen, musikanmelder

ESPERGÆRDE: Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester har et noget nær professionelt niveau. Det beviste orkestret (igen) ved Espergærde Musikforenings koncert på gymnasiet søndag eftermiddag. Koncerten blev dirigeret af den unge Christian Øland og trak et rekordstort publikum, der på denne solfyldte eftermiddag fik en charmerende ouverture af Mendelssohn, en sødmefuld cellokoncert af Schumann og en fantastisk symfoni af Sibelius.

Den varme cellotone
Felix Mendelssohns ouverture til ”Eventyret om den skønne Melusine” spilles, mærkeligt nok, ikke ret ofte. Den er let og frisk med livlige tempi og meget melodiøs. En dejlig hors d’oeuvre. Robert Schumanns cellokoncert havde dirigentens mor, Birgitte Øland fra DR Symfoniorkestret, som solist. Hun havde fundet den varme cellotone frem i dette romantiske værk og havde desuden en overlegen teknik til dobbeltgreb og flageoletter i de virtuose passager. I finalens høje tempo kom celloen virkelig på arbejde, og det hele sluttede med en forrygende coda.

Et koglende brus
Efter pausen kom hovedretten: Jean Sibelius’ 5.symfoni skrevet 1915-19. En stor symfoni fuld af saft og kraft og spillet med intensitet og nerve af orkestret. I første sats høres strygerne i et koglende brus, og satsen ender i et hvirvlende presto. Andensatsen er rolig med brede strygerklange og markerede pizzicati. Sidste sats starter med et stormvejr i strygerne, der følges af hornenes vedholdende og markante ostinato. Satsen slutter majestætisk og ender med en række akkorder i fortissimo afbrudt af korte pauser. Et effektfuldt punktum på en stor symfoni.

For fuld styrke
Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester mødte med fuld styrke, 65 musikere. De spiller på et højt plan og giver sig hen i musikken, så den når ud over rampen. Christian Øland holdt dem i venlige tøjler, og under hans ildfulde ledelse kom orkestret flot i mål. Publikum værdsatte denne oplevelse af det store symfoniske orkesterbrus med et langvarigt og stående bifald.

Helsingør Dagblad, den 30.oktober 2019