LTSO’s historie

Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester (LTSO) begyndte i 1957 som en integreret del af Lyngby-Taarbæk Kommunes frivillige skolemusik. Ved omstruktureringen i 1980 fik orkestret selvstændig status, og blev en forening med egen bestyrelse. Orkestret har fuld symfonisk besætning og medlemmerne kommer i dag fra hele Storkøbenhavn.

Aldersmæssigt fordeler orkesterets i alt 85-90 medlemmer sig mellem 17 og 68 år. Siden 1980 har LTSO udviklet sig til et af de bedste amatør-symfoniorkestre i Danmark. I dag er orkestret kendt som et ambitiøst og socialt velfungerende orkester.

Siden 1990′erne har LTSO arbejdet med skiftende dirigenter, for derved stadig at få tilført ny inspiration og udfordring. Dette er stadigvæk gældende praksis og orkesteret har i de senere
år bl.a. samarbejdet med dirigenter som Morten Ryelund, Damian Iorio, Christian Øland, Kaisa Roose, Christian Schmiedeskamp, René Bjerregaard Nielsen, Jules van Hessen og
Per-Otto Johannsson.

Af solister som orkestret har haft i nyere tider kan bl.a. nævnes: Johannes Søe Hansen, vi. Rune Sørensen, vi. Toke Møldrup, vc. Christina Bjørkøe, klav. Rasmus Ruge, bar. Iana Kleyn, sop. Henrik Dam Thomsen, vc. Dmitri Golovanov, bra. Teresa la Cour, vi. Anna-Kaisa Holmberg, sop. Niklas Walentin, vi. Michael Germer, vi.

En sæson i orkesteret byder typisk på 4 projekter á 2-3 måneders varighed, alle med en ugentlig prøve og afsluttet med to/tre koncerter, altid med en koncert i Lyngby Kulturhus, som i dag er orkestrets faste base. Ofte afsluttes sæsonen med en koncert i Tivolis koncertsal i juni. I 1990’erne og 00’erne var koncertrejser i udlandet også en fast del af orkestrets aktiviteter.

Hidtil har orkesteret spillet i bl.a. Frankrig, Sverige, Italien, England, Færøerne, Østrig, Tyskland, Letland, Polen og Finland. I 1999 spillede orkesteret på Det Kongelige Teaters Gl. Scene i et samarbejde med Opera-akademiet. Udover koncerter med klassisk/romantisk samt nyere symfonisk musik og opera spiller orkesteret også mere underholdningspræget musik, f.eks. til nytårskoncerter og i forbindelse med kommunale arrangementer.

Orkesteret bliver desuden jævnligt kontaktet af produktionsselskaber i forbindelse med optagelser til spille- og reklamefilm, musikvideoer samt TV-udsendelser, når der er behov for en flok glade musikalske mennesker.

Af eksempler på det sidste kan nævnes TV-serien Bryggeren, en reklamefilm for Synoptik, TV2’s Den store klassefest, popbandet Venga Boys’ musikvideo Forever as one og Interflora i 2007. I 1995, 1996 og 1998 medvirkede orkesteret i Thomas Eje Show – en produktion der indbragte en platinvideo og som flere gange har været vist på TV. LTSO har indspillet CD’er med Hornemann’s Gurresuite og et udpluk af nytårs-koncerterne 2006 med Dario Campeotto, Tony Landy og Tove Hyldgaard med titlen Under Italiens sol“.