Anmelder Pernille Borenhoff

Nielsen, Saul og David
Sibelius, Violinkoncert
Nielsen, Symfoni nr. 1
Nielsen, Hanedans (ekstra nummer)

Violinsolist Kirstine Schneider
Dirigent Morten Ryelund

Mandag aften spillede Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester i Kuhlausalen i Kulturhuset. På repertoiret var koncerter af de to 150-årige: Carl Nielsens og Sibelius. Solist i Sibelius’ Violinkoncert var den blot 22-årige Kirstine Schneider.

“Sibelius er helt enorm energisk, og man får lov til at give den gas. Hans violinkoncert er en af verdens største violinkoncerter. Den er vild. Og jeg kan godt lide at være vild, så jeg glæder mig utroligt meget til at få lov til at spille den,” siger Kirstine Schneider. Hun er født og opvokset i Virum, men bor nu på Jacob Gade Kollegiet på Amager, hvor hun og de andre musikere, der bor her, har gode mulighed for at øve.

Og øve det skal hun. Og gør det med glæde. For musikken har en meget, meget stor plads i hendes liv.

Som 5-årige begyndte hun at spille violin. Efter folkeskolen var hun så dedikeret til violinspillet, at hun tog til England for at gå på Chetham’s School of Music. Godt hjulpet på vej af et Jacob Gadelegat.

Nu studerer hun på 4. år på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Sidste år tilbragte hun dog 9 måneder på Manhatten School of Music. Men nu er hun tilbage i Danmark. Og på mandag den 1. juni i rollen som solist i den meget krævende Sibelius Violinkoncert.

Det er første gang, at Kirstine står på en scene som solist i så stort et værk.

“Det er en af mine yndlingskoncerter, og det, at jeg får mulighed for at spille den, er stort og udfordrende på den gode måde. Det har været en lang proces, hvor jeg de seneste par måneder har været nærmest helt besat af Sibelius. Han og musikken er i mit hoved hele tiden,” siger hun.

Dirigent ved koncerten er Morten Ryelund.

“Jeg har været solist ved en koncert i Sorgenfri Kirke med kammerorkester Arco, som han dirigerede, så vi kender hinanden godt,” siger hun.

Klassisk, klezmer og koncerter

I løbet af de kommende par måneder bliver der flere lejligheder til at høre Kirstine Schneider i flere forskellige sammenhænge.

Foruden den 6. juni kl. 16 i Tivolis koncertsal er hun at høre den 4. juli, vhor hun skifter hun musikalsk stil og spiller klezmer med Mames Babegenush (navnet betyder ‘mors aubergine salat’ på jiddish, red.) i forbindelse med Københavns jazzfestival.

Og i august er hun med på Thy Kammermusikfestival, hvor hun ved 6-7 koncerter i hele Thy-området spiller sammen med blandt andre sin mor violinisten Elisabeth Zeuthen Schneider og sin onkel cellisten Morten Zeuthen.

Til næste år bliver Kirstine Schneider kandidat fra Musikkonservatoriet. Og hvad der herefter sker, har hun ikke besluttet.

“Jeg ved endnu ikke, hvilken vej jeg går, men jeg regner da bestemt med, at jeg på et tidspunkt tager solistuddannelsen. Jeg elsker at spille. Både som solist, i kammerorkestre og i større orkstre, så hvad der sker, ved jeg ikke, ” siger Kirstine Schneider.